Tuesday, February 13, 2018

360camera - Electric Train in Athens

Η Γραμμή 1 του Μετρό της Αθήνας, αποκαλούμενη στην καθημερινότητα και Ηλεκτρικός, είναι η γραμμή «Πειραιάς - Κηφισιά», η οποία στους χάρτες απεικονίζεται με πράσινο χρώμα. Μερικές φορές αποκαλείται και «γραμμή ΗΣΑΠ», από το ακρωνύμιο της εταιρείας «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς» που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της από το 1976 μέχρι το 2011. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι επίγειο και μόνο το τμήμα Μοναστηράκι - Αττική στο κέντρο της Αθήνας εκτείνεται σε υπόγεια σήραγγα. Εγκαινιάστηκε το 1869 και αρχικά ένωνε τον Πειραιά με το Θησείο, ενώ το 1885 δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή γραμμή που ένωνε την Αθήνα με το Στροφύλι. Από το 1957 μέχρι σήμερα, η Γραμμή 1 συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Κηφισιά και αντιστρόφως, εκτελώντας μία διαδρομή συνολικού μήκους 25,7 χιλιομέτρων. Είναι η γραμμή μετρό της Αθήνας με τη μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής (Πειραιάς-Κηφισιά σε 51 λεπτά[2]).
Από το 2000, ο Ηλεκτρικός, με τους 24 σταθμούς του αποτελεί τμήμα του δικτύου μετρό της πρωτεύουσας που δημιουργήθηκε με τη λειτουργία των γραμμών 2 και 3 του μετρό. Ήδη από το 1904, χαρακτηρίζεται ως μετρό με βάση διεθνείς παραδοχές, καθώς είναι ένα αστικό και ηλεκτροκινούμενο Μέσο Σταθερής Τροχιάς, με μεγάλη χωρητικότητα, συχνά δρομολόγια και διάδρομο αποκλειστικής διέλευσης.[3] Η γραμμή του Ηλεκτρικού είναι, από τεχνικής άποψης, από τα παλαιότερα μετρό του κόσμου.
Σήμερα ο Ηλεκτρικός ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά, κατευθύνεται ανατολικά ως το Νέο Φάληρο, κινείται παράλληλα με την οδό Αθηνών - Πειραιώς, περνώντας από τα όρια του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, διέρχεται από τα Πετράλωνα και το κέντρο της Αθήνας (Μοναστηράκι και Ομόνοια) και συνεχίζει βόρεια μέσα από τα Πατήσια, τη Νέα Ιωνία, το Ηράκλειο και το Μαρούσι, για να καταλήξει στην Κηφισιά.

Μέσα στο συρμό συναντάς πολιτισμική ποικιλότητα ανθρώπων σε μια διαδρομή του τρένου με πολύ ενδιαφέρον!


360camera - Monastiraki square

Μια από τις πιο γνωστές πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι η πλατεία Αβησσυνίας.
Βρίσκεται στο κέντρο του Μοναστηρακίου, μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου.
Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1860 και πήρε το όνομα της από τους Αιθίοπες που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους.
Αβησσυνία λεγόταν εκείνη την εποχή, η Αιθιοπία.
Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία γεννήθηκε το 1922, όταν εκεί μοιράστηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλλέληνας, Χαϊλέ Σελασιέ, ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας των ελλήνων προσφύγων.

Μία βροχερή μέρα λοιπόν,Σάββατο όπου ήταν ελάχιστοι οι διαβάτες....δύο εργάτες που συνομιλούσαν,τουρίστες με τις ομπρέλες τους και κάποιος σε καθυστερημένο ραντεβού..
Αυτό είναι το Γιουσουρούμ της Αθήνας.